Manisa Halk Oyunları (Zeybek) Kursu - Can Polat Karayel Manisa Dans Akademi

Manisa Halk Oyunları (Zeybek) Kursu

Manisa halk oyunları (zeybek) kursu hocalarımız Selim Ören ve Cenk Yılmaz’dır. Eğitimlerimizi “Kültürel dans 3 nolu” sınıfımızda yapmaktayız.

Manisa Zeybek Kursu

Halk Oyunları Nedir?

Türk halk oyunları, Türkiye sınırları içerisinde yapılan halk danslarıdır. Türkiye’de çeşitli biçimlerde yapılan çok çeşitli halk oyunları türleri vardır ve bunlar her bölgenin kültürel yapısını yansıtır.

Türkiye’ye özgü bir sanat dalı halk oyunları her şehre ve yöreye göre değişen oyun türleri ve kıyafetlerinden oluşmaktadır. Ege Bölgesinde Zeybek, Doğu Anadolu’da Halay, İç Anadolu’da Kaşık Oyunları, Trakya’da Hora, Karadeniz’de Horon, Kafkasya’da bar ve çayda çıra bölgelerin en bilindik oyunlarıdır. Günümüzde hala okullarda ve çeşitli kurslarda bu kültür yaşatılmaya devam etmektedir.

Manisa Halk Oyunları Kursu

Zeybek Nedir?

Zeybek, Batı Anadolu yöresinde görülen halk oyunudur. Zeybek kendi içinde türlere ayrılmaktadır:

Tek kişi tarafından ya da birkaç oyuncunun çember şeklinde dizilmesiyle oynanır. Zeybek, halkı koruyan cesur bir adamı temsil eder. Zeybek oynayan dansçı, kollarını omuz hizasında, elleri başıyla aynı hizada olacak şekilde iki yana doğru açar ve bazı oyunlarda kollarını dirseklerden hafifçe kırar. Büyük adımlar atarak ağır ağır hareket eder. Ara sıra yere doğru eğilip bir dizin yere dokundurulması, bu dansın belirgin hareketlerindendir. Bu tarz zeybekler İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Muğla ve Uşak taraflarında görülen zeybek türleridir. Buna Balıkesir’in Ege sahilleri de dahil edilebilir.

İç Ege illeri olan; Kütahya, Bursa, Afyonkarahisar, Balıkesir’in doğu kısımları, Eskişehir ve Bilecik kaşıklı zeybek tavrı etkisindedir. Yine Ankara taraflarında oynanan oyunlar kaşıklı zeybek kategorisine girer. Kaşıklı zeybek oyun karakteri Sinop’a kadar uzanan Batı Karadeniz Bölümü’nü de içine alır.

Burdur, Isparta, Antalya, Muğla-Fethiye ve Denizli’nin güney kısımları (Acıpayam çevresi) “Teke” zeybekleri içine girer ve kıvrak ezgileri vardır.

Balıkesir’in iç ve güney kısımlarında ise kırık zeybek (güvende) oyunlarına rastlanır.

Zeybek halkı koruyan cesur bir adamı temsil eder. Solo veya bir çember şeklinde oynanır. Tavrıyla , duygularıyla tam bir görsel şölen yaşatan zeybek batı yöresinin halk oyunudur.

Temeli Türk askerlerine dayanır ve özellikle günümüzde düğünlerimizin vazgeçilmezidir. Farklı şehirlerde farklı Türler ,müzikler ve figürleri ile hepsi birbirinden gösterişli ve anlamlı dans türüdür.

× Soru Sorabilirsiniz